Just another weblog

Μηνιαία Αρχεία: Μάιος 2010

Πόσο δημοφιλής είναι η Τζούλια Αλεξανδράτου;

Η Wolfram Alpha, είναι μία υπολογιστική μηχανή γνώσης. Κάτι σαν το Google, αλλά αντί να επιστρέφει links για άλλες σελίδες, υπολογίζει διάφορα δεδομένα από την δικιά της εσωτερική βάση δεδομένων γνώσεων, καθώς επίσης παίρνει στοιχεία και από τον παγκόσμιο ιστό, και τα προβάλει σε μία και μόνο σελίδα σε μορφή εγκυκλοπαίδειας.

Για παράδειγμα, αν αναζητήσουμε το όνομα ενός ανθρώπου, θα μας βγάλει μια μικρή βιογραφία, τις σημαντικότερες ημερομηνίες της ζωής του (γέννηση, θάνατος κλπ), το που γεννήθηκε και άλλα διάφορα, τα οποία τα αλιεύει από το διαδίκτυο.

Αν πάλι δώσουμε για αναζήτηση μία πόλη, θα μας δείξει τον πληθυσμό, τον χάρτη της, τον καιρό, τις κοντινότερες σε αυτήν πόλεις, του σημαντικότερους ανθρώπους που γεννήθηκαν σε αυτή την πόλη, και άλλα πολλά. Επαναλαμβάνω ότι όλα τα δεδομένα τα αλιεύει από το διαδίκτυο, και ανάλογα με το πόσο δημοφιλή είναι, τα θεωρεί και πιο έγκυρα.

Το περίεργο που παρατήρησα εγώ, είναι ότι δίνοντας στην αναζήτηση, την λέξη “athens” (για την Αθήνα), στους αξιοσημείωτους ανθρώπους που γεννήθηκαν στην Αθήνα, ανάμεσα στους Πλάτωνα, Σωκράτη, Θουκυδίδη, Ευριπίδη, Περικλή, Δημοσθένη, Σόλωνα, Μελίνα Μερκούρη, Κατίνα Παξινού, Κώστα Καραμανλή κλπ, βγάζει και το όνομα της Τζούλιας Αλεξανδράτου. Και αυτό συμβαίνει, γιατί σε όλο το διαδίκτυο, κυκλοφορεί το όνομα της Τζούλιας Αλεξανδράτου, τόσο πολύ όσο και τον υπολοίπων που προανέφερα.

Αυτό δείχνει το πόσο πολύ έχουμε πέσει σε επίπεδο τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, και αντί να συζητάμε για εποικοδομητικά πράγματα και να κάνουμε συζητήσεις για αξιόλογους ανθρώπους, συζητάμε για κουτσομπολιά, και για το αν γύρισε DVD ή μία ή άλλη ξανθιά.

Μπορείτε να δείτε την σελίδα με την αναζήτηση της Αθήνας, κάνοντας click εδώ: http://www.wolframalpha.com/input/?i=athens

Για να δείτε τι αναζητεί ο κόσμος στο διαδίκτυο, μπορείτε να κάνετε click εδώ: Google Trends για να δείτε γράφημα σύγκρισης μερικών όρων αναζήτησης που έχει δώσει ο κόσμος στην μηχανή αναζήτησης του Google. Και πάλι θα διαπιστώσετε ότι ο όρος “Τζούλια Αλεξανδράτου” έχει δοθεί στο Google πολλαπλάσιες φορές από ότι ο όρος “Πλάτωνας” ή “Περικλής”.

Σταματήστε να κατακρεουργείτε τις ταινίες

Έχω βαρεθεί να εξηγώ στον κόσμο γιατί είναι λάθος να εκπέμπουν τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια σε format 4:3 (προφέρεται «τέσσερα προς τρία»), από την στιγμή που το σύνολο των τηλεοπτικών σειρών και των ταινιών, γυρίζονται τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον, σε format 16:9 (προφέρεται «δεκαέξι προς εννιά»).
Format τηλεόρασης. 16:9 και 4:3
Το 99% των κινηματογραφικών ταινιών που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα (σε DVD και Blue-Ray) έχουν γυριστεί σε format 16:9. Επίσης, η πλειοψηφία των τηλεοπτικών σειρών, των ντοκιμαντέρ, και όλων των τηλεοπτικών παραγωγών των προηγμένων χωρών, έχουν γυριστεί σε format 16:9.
Τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, εκπέμπουν το σήμα τους στο απαρχαιωμένο format 4:3. Μία ταινία (ή σειρά), που έχει γυριστεί σε format 16:9, για να χωρέσει σε μία τηλεόραση με format 4:3, υπάρχουν 2 τρόποι. Το letterbox, και το pan-and-scan.
Μέθοδοι μεταφοράς τηλεοπτικού σήματος 16:9 σε οθόνη 4:3
Από ότι βλέπεται, με την μέθοδο του letterbox, δεν χάνουμε καθόλου από την εικόνα, με το μόνο μειονέκτημα να προστίθενται μαύρες λωρίδες πάνω και κάτω από την εικόνα. Με την μέθοδο του pan-and-scan, εκμεταλλευόμαστε το σύνολο της οθόνης μας, χωρίς μαύρες λωρίδες, αλλά θυσιάζουμε την εικόνα, καθώς βλέπουμε μόνο το 75% από την αρχική εικόνα, καθώς πρέπει να κόψουμε δεξιά κι αριστερά για να χωρέσει στην οθόνη.

Δυστυχώς, τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, δεν έχουν και σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τους τηλεθεατές τους, και έτσι δεν αλλάζουν το format που εκπέμπουν σε 16:9 το οποίο είναι παγκοσμίως αποδεκτό. Μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, δημιουργείτε από την στιγμή που χρησιμοποιούνε την μέθοδο του pan-and-scan για να προβάλουν τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές, με αποτέλεσμα να μην προβάλουν αυτό που είχε υπόψη του ο σκηνοθέτης την στιγμή που έκανε τα γυρίσματα.
Για του λόγου το αληθές δείτε στις παρακάτω εικόνες μερικά στιγμιότυπα από ξένο τηλεοπτικό κανάλι, και τα ίδια ακριβώς έτσι όπως τα προβάλουν τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια.


Εδώ δεν φαίνεται καθόλου ο πίνακας που βρίσκεται πίσω από τον ηθοποιό (στα δεξιά της οθόνης), αλλά και αριστερά δεν φαίνεται η πιατέλα.


Σε αυτή τη σκηνή, δεν χωράνε και οι δύο ηθοποιοί στην οθόνη, κι έτσι την γυναίκα την δείχνουν μισή, και τον άντρα δεν τον δείχνουν καθόλου.


Το παράθυρο δεξιά και η παγοθήκη και το αναψυκτικό αριστερά, λείπουν εντελώς από την σκηνή.

Στη συγκεκριμένη στιγμή, δείχνουν τη μισή αποθήκη, καθώς έχουν κρύψει εντελώς το αριστερό ράφι, μαζί με όλα τα πράγματα που υπάρχουν σε αυτό.


Εδώ έχουν κόψει το παγκάκι, αλλά το χειρότερο είναι ότι έχουν κρύψει εντελώς την αποχώρηση της μίας ηθοποιού από της δύο, από την σκηνή (αριστερά), κάτι που αλλάζει εντελώς το νόημα της σκηνής.


Μέχρι και σε αυτή την πολύ απλή σκηνή, έχουν κρύψει το καλώδιο από την φρυγανιέρα, κι έτσι ο τηλεθεατής δεν ξέρει αν είναι στην πρίζα ή όχι.


Εδώ στα αριστερά της οθόνης, έχουν κρύψει ολόκληρο άτομο!!!


Στο στιγμιότυπο αυτό, δεν είναι εμφανές ο αριθμός του δωματίου. Ούτε ο μισός αριθμός δεν φαίνεται.

Εδώ οι ηθοποιοί συζητάνε για την τσαγιέρα που αχνίζει γιατί το τσάι είναι έτοιμο, κι ενώ στο format 16:9 η τσαγιέρα αυτή είναι μέσα στην σκηνή, στο κατακρεουργημένο format που μας προσφέρουν εδώ στην Ελλάδα, η τσαγιέρα είναι άφαντη.

Εδώ είναι προφανές ότι εξαφανίσανε πάλι ολόκληρο ηθοποιό από την σκηνή.

Εδώ δεξιά από το αυτοκίνητο, υπάρχουν δύο άτομα που το παρακολουθούνε, κάτι που στην έκδοση που μας δείχνουν τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια δεν φαίνεται καθόλου. Αυτό κι αλλάζει πολύ την υπόθεση της σειράς.Εδώ έχουν κόψει μέρος από το κεφάλι του ηθοποιού, ενώ έχουν κόψει εντελώς την μπάλα του baseball που κρατάει στο χέρι του.

Εδώ φαίνεται δεξιά ότι ο ηθοποιός κρατάει μια τσάντα, ενώ στην έκδοση των δικών μας καναλιών, η τσάντα είναι άφαντη, με αποτέλεσμα να αλλάζει η υπόθεση της σειράς καθώς ο τηλεθεατής νομίζει ότι ο ηθοποιός, απλά κρύβεται.

Οι σπατάλες και οι υπερβολές των φοιτητικών παρατάξεων

Μετά από όλα τα γεγονότα που έχουν συνταράξει όλους μας τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, για την οικονομική κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα μας, μερικοί δεν λένε ακόμα να καταλάβουν ότι τα μεγάλα κόμματα είναι υπεύθυνα για την μοίρα μας, και ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν απέναντι στον λαό.

Και η πιο τρανταχτή απόδειξη για το ότι υπάρχουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν ταρακουνηθεί ακόμα από τα σκάνδαλα των κομμάτων, είναι οι φοιτητικές εκλογές που θα γίνουν αύριο Τετάρτη 19/05/2010, και οι προετοιμασίες που έχουν κάνει οι φοιτητικές κομματικές παρατάξεις με τέτοιες σπατάλες και ακαταστασίες που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους.

Παρακάτω παραθέτω μερικές φωτογραφίες από κάποιο ΤΕΙ της χώρας μας, όπου φαίνεται τι σπατάλη συνεχίζουν να κάνουν τα κόμματα, επικαλύπτοντας ολόκληρους τοίχους με αφίσες. Μιλάμε για τόνους χαρτιού, που μετά από 5 μέρες θα καταλήξουν στα σκουπίδια.


Random Quote
“Στις ΗΠΑ κάθε 45 δευτερόλεπτα παίρνει φωτιά ένα σπίτι!”