Just another weblog

Μηνιαία Αρχεία: Φεβρουάριος 2009

Λέτε να γίνουμε κάποτε ευρωπαΐκή χώρα;

…  μήνυμα “ευρωπαίου πολίτη” από άλλη δημοκρατική χώρα της Ευρώπης:

 

Όταν ήρθα στην Ισπανία πήγα στο Δημαρχείο να δηλωθώ (νόμος!) για να πάρω άδεια παραμονής και άδεια εργασίας (και ας είμαι πολίτης χώρας της E.E). Εκεί μου ζήτησαν:

 

1) Αντίγραφο ποινικού μητρώου από την χώρα από την οποία κατάγομαι (Ελλάδα).


2) Αντίγραφο ποινικού μητρώου από την χώρα από την οποία ήρθα στην Ισπανία (Γερμανία).
Τα δυο παραπάνω για να βεβαιωθούν ότι δεν πήγα “κυνηγημένος” στην Ισπανία να ζήσω. Κατόπιν ήλεγξαν επιτόπου εάν έχω διεθνές ένταλμα σύλληψης από Europol η Ιντερπόλ.

3) Με έστειλαν στο ΙΚΑ της Καταλονίας όπου έπρεπε να κάνω εξετάσεις για Ηπατίτιδα, Σύφιλη, AIDS, φυματίωση και λοιπές κολλητικές αρρώστιες.


4) Έπρεπε να κάνω ένορκη δήλωση ότι εκείνη τη στιγμή δεν διώκομαι σε καμία χώρα για ποινικό αδίκημα και ούτε γίνεται αστυνομική / δικαστική ερευνά εις βάρος μου (και ας μην έχει γίνει ακόμη το δικαστήριο).
Εφόσον προσκόμισα όλα τα παραπάνω έπρεπε να βρω σπίτι να μείνω. Στο μεσοδιάστημα εμένα σε Ξενοδοχείο, καθότι στην Ισπανία απαγορεύεται ιδιοκτήτης να νοικιάσει σπίτι σε αλλοδαπό, εφόσον δεν έχει άδεια παραμονής και εφόσον δεν πάει με τον υποψήφιο νοικάρη στο τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου πρέπει να ελέγξει τον νοικάρη η αστυνομία και να δώσει συγκατάθεση!!! Η τιμωρία είναι κατάσχεση του διαμερίσματος!!!


Μου βγήκε η άδεια παραμονής (για έξι μήνες αρχικά) και άρχισα να ψάχνω σπίτι.
Βρήκα σπίτι και πήγα με τον ενοικιαστή στο πλησιέστερο τμήμα όπου η αστυνομία έλεγξε και εμένα και την άδεια παραμονής μου και έδωσε τη συγκατάθεση της.
Με αυτό το χαρτί πήγα ξανά στο δημαρχείο και κατόπιν πήρα άδεια εργασίας και πήρα και από την Εφορία ΑΦΜ.
Έως ότου βρω δουλειά έπρεπε να πληρώνω το ΙΚΑ από την τσέπη μου (90 Euro το μήνα) ώστε να είμαι ασφαλισμένος.
Κατόπιν αυτών μου συνέστησαν να διαβάσω μερικά χωρία του ισπανικού δικαίου (όσον αφορά τι είναι ποινικά αδικήματα, τι πλημμελήματα κτλ.) και με ενημέρωσαν ότι εάν αρχικά τον πρώτο χρόνο υποπέσω σε σοβαρό αδίκημα τότε θα απελαθώ σούμπιτος (sic) προς την χώρα από την οποία κατάγομαι (όχι σε αυτήν από την οποία πήγα εκεί) και θα παρακρατηθεί η τυχόν περιουσία μου (λογαριασμοί σε ισπανικές τράπεζες) από το ισπανικό κράτος!
Σημειωτέον ότι εγώ ήρθα Μετανάστης στην Ισπανία και όχι Λαθρομετανάστης (όπου οι διαδικασίες είναι πολύ πιο δύσκολες για να πάρεις άδεια παραμονής, σχεδόν αδύνατο).

Ρωτώ λοιπόν τους βαθιά δημοκρατικούς συνέλληνες: Στην Ελλάδα, ποιος από τους λαθρομετανάστες θα πέρναγε επιτυχώς την παραπάνω διαδικασία;

 

“ΜΕ ΛΕΣ” ή “ΜΟΥ ΛΕΣ” – Άρθρο του (Αθηναίου) Καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινώτη στο “ΒΗΜΑ”

«ΜΕ ΛΕΣ» ή «ΜΟΥ ΛΕΣ»  ???

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

 

“…Το όλο θέμα ξεκινά σε παλαιότερες εποχές, με την κατάργηση της δοτικής* οπότε και γεννιέται η ανάγκη να βρεθεί νέα λύση εκεί που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν η συγκεκριμένη πτώση. Έτσι, καθημερινές φράσεις όπως π.χ. το “λέγεις μοι” παύουν να υφίστανται και η γλώσσα αναζητά έναν νέο τρόπο έκφρασης. Στην Βόρειο Ελλάδα προτιμήθηκε η αιτιατική ενώ στην Νότιο Ελλάδα η γενική για να δώσουν (σε νεώτερα ελληνικά) “με λες” και “μου λες”, αντίστοιχα.

Και οι δύο αυτοί τύποι είναι σωστοί καθώς χρησιμοποιούνται κανονικότητα μέσα στους αιώνες από τους Έλληνες. Κατά μίαν άποψη η αιτιατική είναι πιο κοντά στην δοτική οπότε, όσο παράξενο και να ακούγεται, ο βορειοελλαδίτικος τύπος (με λες) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πιο δικαιολογημένος.

Ο βασικότερος λόγος που σήμερα η σύνταξη με γενική θεωρεί ται ορθότερη (μου λες) είναι μάλλον επειδή η Νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε πρώτη και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο νέο κράτος ήταν αυτή που μιλούσαν σε εκείνα τα μέρη.

Σήμερα, ειδικά μέσω των μέσων μαζική ενημέρωσης, έχει καθιερωθεί γενικότερα ο τύπος με την γενική. Το βέβαιο είναι πως έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας ως ο ορθός τρόπος αν και αυτό όπως είδαμε δεν στέκει πραγματικά.

 

Παρεμπιπτόντως, δυο από τους λογοτέχνες που έχουν γράψει με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι ο Κώστας Π. Καβάφης και ο Αθανάσιος Χριστόπουλος.

 

Ας μην ξεχνάμε το εξής σημαντικό: οι νοτιοελλαδίτες, που εκφράζουν τη δοτική μέσω γενικής λέγοντας “θα σου πω κάτι”, “θα της δώσω κάτι”, στον πληθυντικό διαπράττουν ακριβώς το “σφάλμα” που καταλογίζουν στα εκ Βορρά αδέλφια τους, και λένε: “θα σας πω κάτι”, “θα τους δώσω κάτι”. Χρησιμοποιούν δηλαδή αιτιατική! Επομένως, καθαρά από απόψεως ομοιογένειας, τα βόρεια ιδιώματα είναι πιο συνεπή διότι χρησιμοποιούν αιτιατική και στον ενικό και στον πληθυντικό….”

Γεώργιος Παπαδόπουλος by Γιώργος Μητσικώστας

Χτες, Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, στην εκπομπή του ο Γιώργος Μητσικώστας, παρουσίασε ένα καινούριο χαρακτήρα, τον Γεώργιο Παπαδόπουλο τον δικτάτορα.

Κατά την γνώμη μου είναι μία από τις καλύτερες μιμήσεις του.

Απολαύστε το σχετικό απόσπασμα:

Get the Flash Player to see this content.

Δείτε το Internet και το P2P με άλλο μάτι.

Δεν ξέρω αν έχετε επισκεφτεί το site http://thepiratebay.org/ τώρα τελευταία…
Αν δεν το έχετε κάνει, τότε κάντε το τώρα και θα δείτε στην αρχική του σελίδα την παρακάτω εικόνα:

cartoonish

Δείχνει με έναν πολύ ωραίο τρόπο, πως το Internet και τα P2P δίκτυα (π.χ. Bittorrent) δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες, αυτά που θα σκοτώσουν την μουσική δηλαδή, και αυτά που θα κλείσουν το Hollywood.

Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο που συνέβη και με το ραδιόφωνο όταν πρωτοεμφανίστηκε. Όλος ο κόσμος άκουγε από εκεί μουσική, και οι δισκογραφικές εταιρίες φοβήθηκαν ότι θα χάνανε σε εισπράξεις. Τελικά, το ραδιόφωνο, δούλεψε υπέρ των δισκογραφικών εταιριών, καθώς ήταν ένας πάρα πολύ καλός τρόπος να ακούγονται τα τραγούδια τους και με άμεση συνέπια να αυξάνονται οι πωλήσεις των δίσκων.

Το ίδιο συνέβη και όταν πρωτοεμφανίστηκε η τηλεόραση. Όλες οι κινηματογραφικές εταιρίες, φοβόντουσαν ότι θα χάσουν όλο το κοινό, καθώς ο κόσμος μπορούσε να δει δωρεάν όλες τις κινηματογραφικές ταινίες, μέσα από την τηλεόραση. Τελικά και εκεί λάθος κάνανε, καθώς η τηλεόραση λειτούργησε και λειτουργεί υπέρ του κινηματογράφου.

Θυμηθείτε τι γινότανε με τις (μουσικές) κασέτες. Όλος ο κόσμος αντέγραφε τα αγαπημένα του τραγούδια από κασέτα σε κασέτα. Πήγαινε η αντιγραφή σύννεφο. Όλοι στα σπίτια μας είχαμε πολλές δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες κασέτες, με χιλιάδες τραγούδια. Οι δισκογραφικές εταιρίες σε όλον τον κόσμο, είχαν αρχίσει να βγάζουν συνθήματα ότι η πειρατεία σκοτώνει την μουσική (και διάφορα άλλα). Τελικά δούλεψε και η κασέτα, υπέρ της μουσικής βιομηχανίας, γιατί οι τόσες κασέτες σε κάνανε μουσικόφιλο, ξεκαθάριζες τις σαβούρες από τα καλά και ποιοτικά τραγούδια, και τελικά αγόραζες τα αγαπημένα σου κομμάτια σε δίσκους LP ή αργότερα σε CD, υποστηρίζοντας έτσι τα τραγούδια που πραγματικά αξίζανε.

Κάτι παρόμοιο γίνεται και σήμερα με το Internet. Σήμερα οι δισκογραφικές και κινηματογραφικές εταιρίες, νομίζουν ότι είναι εχθρός τους. Έχουν γεμίσει τον κόσμο με σποτάκια και διαφημίσεις που λένε ότι οι πειρατεία κάνει κακό στην μουσική (η πειρατεία σκοτώνει την μουσική), ή ότι το να κατεβάζεις ταινίες από το Intenet είναι έγκλημα. Σε λίγα χρόνια όμως, θα διαπιστώσουν ότι τους ωφελεί, καθώς είναι ένα μέσο για να προωθούνται τα προϊόντα τους και να γίνονται πιο δημοφιλείς. Ακριβώς όπως έγινε και με τις κασέτες, το ραδιόφωνο, τις βιντεοκασέτες και την τηλεόραση.

Πότε επιτέλους θα ξυπνήσουν έτσι ώστε να το συνειδητοποιήσουν μία ώρα αρχύτερα;

ΟΧΙ ΤΗ ΜΕΡΕΝΤΑ (Not another Chain Letter)

Μου στείλανε χτες, ένα e-mail σχετικό με τα chain letters. Διαβάστε το, έχει γέλιο:

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μου έστειλαν chain letters για τους
εξής λόγους:

1. Σταμάτησα να πίνω coca-cola αφού έμαθα ότι χρησιμοποιείται για να καθαρίζουν τους λεκέδες στα WC

2. Δεν πάω πλέον σινεμά για να μη κάτσω σε κάθισμα που ίσως έχει καρφίτσα που να φέρει τον ΙΟ του AIDS

3. Μυρίζω άσχημα αφού δεν βάζω αποσμητικό διότι ίσως μου προκαλέσει καρκίνο.

4. Δεν παρκάρω πλέον το αυτοκίνητο μου στα Supermarkets διότι ίσως κάποιος μου δώσει ένα Tester κάποιου αρώματος για να με ληστέψει αργότερα.

5. Δεν απαντάω στο κινητό μου, διότι ίσως μετά μου πουν να πάρω σε κανένα παράξενο νούμερο και να μου έρθει μετά ο λογαριασμός με κλήσεις σε Uganda, Singapore ή Tokyo!

6. Δεν πίνω πλέον ποτά από τενεκεδάκι διότι φοβάμαι ότι ίσως μου προκαλέσουν κάποια ασθένεια.

7. Όταν βγαίνω έξω σε κάποιο Club δεν κοιτάζω καμιά ακόμα και αν είναι ωραία διότι ίσως μετά μου δώσει ναρκωτικά, με πάρει σε κάποιο ξενοδοχείο και μου βγάλει το συκώτι για να το πουλήσει στην μαύρη αγορά.

8. Κατέθεσα όλες μου τις οικονομίες στο λογαριασμό της Amy Bruce, που είναι άρρωστη στο νοσοκομείο εδώ και 7000 περίπου φορές. Είναι επίσης αξιοθαύμαστο ότι αυτό το παιδί
είναι 8 χρονών από το 1995!!!

9. Δεν πήρα ποτέ τη Sony Bravia που κέρδισα ούτε και τα εισιτήρια για την Disneyland στο Παρίσι.

10. Έγραψα το όνομα μου περίπου 3000 φορές σε μια λίστα για να σώσω ένα σπάνιο είδος σκίουρου.

11. Μου είπαν γύρω στις 170 φορές ότι το MSN θα έκλεινε το λογαριασμό του e-mail μου.

12.Ανακάλυψαπόσο σκληρος είμαι αφου δεν θέλω να βοηθήσω την Αmy Stfoudensten ηοποία πάσχει απο λέπρα , εχει 3 πόδια 4 μάτια και μια ουρά

13. Έχω 3000 χρόνια με κακή τύχη και έχω πεθάνει 67 φορές από τα Chain Letters που μου έστειλαν.

Ευχαριστώ σε όλους.
Βαθύτατα.

Προσοχή!!!! Πλέον δεν μπορείς να σταματήσεις !! ‘Εχεις διαβάσει το μήνυμα

ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ E-MAIL ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΚΑΙ 23 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ
ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 850.000 ΑΤΟΜΑ. ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΕΝΑΣ ΜΠΛΕ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΩΚΕΑΝΙΑ
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ..ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 17:30! ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕ ΤΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΤΟ
ΘΑ ΦΑΕΙ Κ ΤΗ ΜΕΡΕΝΤΑ ΣΟΥ!!!

Αν ο Ικαρος είχε γεννηθεί σήμερα

Έχετε αναρωτηθεί τι θα έκανε ο Ίκαρος αν είχε γεννηθεί στις μέρες μας;

Έχετε αναρωτηθεί σε τι σημείο έχουν φτάσει τα extreme sports σήμερα;

Θέλετε να μάθετε τι κάνει ο κόσμος για να ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη;

Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε:

Αυτή η στολή που φοράνε λέγεται wingsuit (ανεμοστολή, αν μου επιτρέπετε την μετάφραση), και πηδάνε από την άκρη του γκρεμού και πετάνε στην κυριολεξία.

Random Quote
“Η καρδιά της ύλης, το άτομο, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του κενός χώρος. Έτσι αν το κάθε άτομο συμπιέζονταν ώστε να καταλάβει χώρο ίσο με τον πυρήνα του, τότε το υλικό μιας στήλης του Ολυμπίου Διός θα έπιανε χώρο μικρότερο από τη γομολάστιχα στο άκρο του μολυβιού.”