Στο Ισραήλ κάθε χρόνο ηχούνε οι σειρήνες, και οι πάντες μένουν ακίνητοι για δύο (2) λεπτά, εις μνήμην του ολοκαυτώματος. Η μέρα αυτή ονομάζεται «Ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος» (Holocaust Remembrance Day ή Yom HaShoah). Για το 2011, η μέρα αυτή ήταν την 1η Μαΐου.
Το αξιοσημείωτο στην ιστορία αυτή, είναι ότι οι πάντες στο Ισραήλ, μένουν ακίνητοι για τα δύο αυτά λεπτά, δείχνοντας έτσι το σεβασμό τους σε αυτούς που χάθηκαν. Όταν λέμε οι πάντες, κυριολεκτούμε, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται. Για παράδειγμα στο βίντεο, θα δείτε μία από τις πιο πολυσύχναστες λεωφόρους του Ισραήλ, όπου με την ήχηση της σειρήνας, η κυκλοφορία παγώνει, όλοι βγαίνουν από τα αυτοκίνητά τους και περιμένουν όρθιοι στο δρόμο, και δεν κινείτε κανένας.
Βέβαια είναι κρίμα που οι περισσότεροι Ισραηλίτες δεν αναγνωρίζουν το ολοκαύτωμα που διέπραξαν εναντίων των Παλαιστίνιων. Πάνω από 400 χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη, 750.000 πρόσφυγες, αμέτρητοι βιασμοί και αρπαγές περιουσιών.
Το ερώτημα τώρα είναι, στην Ελλάδα τι κάνουμε για την τιμή των νεκρών μας. Και ακόμα πιο μεγάλο ερώτημα, είναι αν γινόταν κάτι παρόμοιο εδώ, θα υπήρχε έστω και ένας Έλληνας να σταματήσει, και να μείνει ακίνητος τιμώντας έτσι τους νεκρούς μας. Ή μήπως θα ντρεπόμασταν και θα συνεχίζαμε στον δρόμο μας ανενόχλητοι; Όσοι βέβαια δεν ήμασταν σε κάποια καφετέρια απολαμβάνοντας ήρεμοι και ατάραχοι τον καφέ μας.
Αφήστε μια απάντηση